[...] poziomu węglowodanów zaczynają wytwarzać się ciała ketonowe. Po takim całodniowym ładowaniu węglami wywala z ketozy na co najmniej tydzień a jak ktoś takie ładowanie robi co tydzień to w ketozie nie jest w ogóle. Produkty, które wymieniłeś typu słonina, smalec, karkówka to są właśnie zdrowe tłuszcze, olej kokosowy może być małym dodatkiem.
Dodanie. Pełnowartościowy posiłek w którym znajdą się źródła białka (mięsa, podroby, ryby), źródła węglowodanów (kasze, ryż, ziemniaki, makarony, owoce) oraz rozsądna ilość tłuszczy (tłuste mięsa, tłuste ryby, olej lniany, kokosowy, smalec, masło, oliwa z oliwek, wiórki kokosowe, awokado).
[...] Ewentualnie jeżeli smażymy coś trudniejszego, np. omleta, to jak najbardziej warto wysmarować patelnie tłuszczem. Resztę tłuszczów spożyć na zimno. Najlepiej olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Można również użyć oleje w sprayu do smażenia, np. coś takiego: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
podepnę się do pytania czy w diecie LOW CARB zachowanie proporcji w tłuszczach40% nasycone--30%jednonienasycone, 30% wielonienasycone będzie ok??oczywiście same dobre źródła tj mięso, olej kokosowy, olej rzepakowy,oliwa z oliwek, tran, jaja, orzechy, smalec gęsi,wiórka kokosowe
Witaj, Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy . Pozdrawiam
[...] z oliwek jeżeli nie będziesz bardzo długo smażył to jak najbardziej się nada. Ja osobiście preferuję bardziej obróbkę na suchej patelni a oliwę dodawać dopiero na koniec jako dodatek po prostu tłuszczu plus smakowy, natomiast do długiej obróbki zaleca się smalec i olej kokosowy rafinowany Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2023-05-28 20:14:38